Wat is scheidsbemiddeling?

20 juni 2017
 Categorieën: Begeleiding, Blog


Echtscheiding mediation of bemiddeling is een alternatief voor een geschillenbeslechtingsproces. Dit wordt geleid door een zorgzame en neutrale bemiddelaar die helpt bij de scheiding van koppels die zoveel mogelijk buiten de rechtbank willen oplossen. Als u de meeste problemen kunt oplossen door te onderhandelen zult u heel wat besparen op juridische kosten. U bespaart al zeker op de kosten van een bijkomende advocaat.


Belangrijkste afspraken

Door echtscheiding mediation kunnen heel wat problemen opgelost worden. Deze problemen zullen in complexiteit variëren op basis van uw unieke situatie. Bij echtscheiding mediation kan een ouderschapsplan opgesteld worden met de omschrijving van de ouderlijke verantwoordelijkheden en tijdelijke afspraken. Naast de standaard onderwerpen, zoals waar de kinderen overnachten, weekends en feestdagen doorbrengen, moet u ook een akkoord hebben over de verplaatsing van de ene ouder naar de andere, wie zal hen helpen met hun huiswerk, om er maar een paar te noemen. De werkuren van beide ouders zullen daarbij ook een grote rol spelen. Er kan afgesproken worden welke de financiële steun van elke ouders zal zijn. Tijdens de echtscheiding mediation kan afgesproken worden hoe lang en hoeveel alimentatie er betaald zal worden. Dit zijn over het algemeen complexe onderhandelingen die in goede banen geleid kunnen worden door echtscheiding mediation.


Bijkomende afspraken

Naast de belangrijkste problemen die hierboven vermeld zijn kan echtscheiding mediation ook helpen bij het oplossen van een aantal bijkomende zaken zoals, wie houdt het huisdier, volgens welke religie zullen de kinderen opgevoed worden, naar welke school gaan ze, enzovoort. Het welzijn van de kinderen is vaak de belangrijkste zorg voor scheidende ouders en echtscheiding mediation is de beste optie als u een grondig, aangepast en flexibel ouderlijk plan wilt uitwerken in het belang van uw kinderen. 


Zoek een goede mediator

Hou er rekening mee dat echtscheiding mediator geen erkend beroep is en er geen specifieke getuigschriften nodig zijn. Er zijn wel bemiddelaars die de nodige opleidingen gevolgd hebben en weten waar ze mee bezig zijn. Hij of zij moet perfect weten wat juridisch haalbaar is en wat niet. Afspraken die niet conform de wet zijn hebben geen enkele rechtsgeldigheid. Informeer u goed vooraleer u een keuze maakt. De bemiddelaar moet absoluut neutraal zijn en door beide partijen als dusdanig erkend worden. Er moet onderhandeld kunnen worden op een neutrale plaats. Echtscheiding mediation mag niet alleen te maken hebben met financiële kwesties, er moet ook rekening gehouden worden met de emoties van de ouders en de kinderen. De doelstelling van een goede mediator is de vertrouwensband tussen de verschillende partijen te verbeteren en die in de toekomst te bewaren en te bewaken. Dit kan alleen maar slagen mits wederzijds vertrouwen in de mediator. 
Kijk voor een verantwoordelijke en deskundige mediator op Masteradvice Mediation.


Delen