Leren en werken combineren

20 juni 2017
 Categorieën: Begeleiding, Blog


Leren en werken combineren

De arbeidsmarkt is voortdurend aan verandering onderhevig. Het is eigenlijk noodzakelijk geworden om tijdens uw werkende leven te blijven doorleren. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden om leren en werken te combineren. Ook geven wij enkele tips om deze twee activiteiten in de praktijk zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. 


Tegelijkertijd leren en werken

Welke mogelijkheden zijn er om een baan en opleiding te combineren? 

1. Afstandsonderwijs - Veel mensen zien afstandsonderwijs als de ideale manier om leren en werken te combineren. Het is een flexibele vorm van studeren, waarbij u de stof zelfstandig bestudeert. Daarnaast volgt u meestal enkele webinars en klassikale bijeenkomsten. Vaak is het mogelijk om bij onderwijsinstellingen die zijn gespecialiseerd in afstandsonderwijs, ook losse modules of basisopleidingen te volgen. U ervaart dan hoe het is om naast uw baan te studeren en kunt later alsnog besluiten de volledige opleiding te volgen mét vrijstellingen. 

2. Duale leertrajecten - Bij een duaal leertraject (mbo beroepsbegeleidende leerweg of hbo duaal) werkt u bij een erkend leerbedrijf en gaat daarnaast één of meerdere dagen in de week naar school. U voert het grootste deel van de studieopdrachten direct uit op de werkplek. De voordelen van een duaal leertraject zijn dat u salaris ontvangt en ervaring in de praktijk opdoet. 

3. Een deeltijdopleiding - Bij een deeltijdopleiding volgt u dezelfde vakken als voltijdstudenten, maar dan verspreid over een langere periode en op tijdstippen die gunstiger zijn voor werkende studenten. Het is mooi als u een eventuele stage op uw huidige werkplek kunt lopen. Als u een opleiding volgt voor werk in een heel andere branche dan waar u op dit moment werkzaam bent, zal het lopen van een stage om de nodige organisatie vragen.

4. Een interne opleiding - Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om een interne opleiding te volgen. Bespreek met uw werkgever welke mogelijkheden er zijn voor scholing binnen het bedrijf.


Tips voor het combineren van werk en studie

1. Zorg dat u op steun kunt rekenen van uw familie en vrienden. Zij moeten het niet erg vinden dat u even minder aandacht voor hen hebt.

2. Vertel uw werkgever dat u een opleiding wilt volgen. Als u van plan bent bij uw huidige werkgever te blijven werken, kunt u vaak een bijdrage in de studiekosten krijgen of studieverlof opnemen. 

3. Maak een studieplanning. Hiermee creëert u een studieroutine en voorkomt u uitstelgedrag. 

4. Leer uw leerstijl kennen. Pikt u de stof het beste op door te luisteren, te doen, te denken, te schrijven of er met anderen over te praten? Als u weet hoe u het beste leert, kunt u efficiënt omgaan met uw studie-uren. 

5. Spreek aantekeningen in op uw telefoon of mp-3 speler en beluister deze tijdens andere klusjes, zoals koken of strijken.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor leren en werken in de zorg (in Noord-Holland)? Neem dan contact op met LeekerweideGroep


Delen